Bowling Nasıl Oynanır?
Bowling Nedir? Bowling, en basit tanımıyla üçgen şeklinde dizilen 10 tane lobutu belirli ağırlıkları olan toplarladevirmeye çalıştığımız bir oyun. Mantığı basit görünse de bowling oyununun çok fazla çalışma gerektirdiğini söylememiz lazım.
Eğer birkaç kez bowling oynamaya gittiyseniz sağınızda solunuzda elleri eldivenli, topa falso vererek strike yapan insanlara tanık olunca bunu siz de kanıksamışsınızdır zaten.. Biz de bu yazıda bowling nasıl oynanır sorusuna yanıt arayacağız. Önce bowling’in tarihinden kısaca bahsedelim…
Çok da detaya girmeden, oyunun ilk oynandığı zamanın milattan önceye dayandığını söyleyelim. O zaman yaşayan avcı ve savaşçılar bowling benzeri oyunlar oynayıp yeteneklerini geliştirmeye çalışmışlar. Daha sonra nasıl olduysa oyun kiliseye kadar girmiş. Hatta öyle ki, insanlar kilisede dizilen lobutları devirerek günahlarından arınmışlar. Enfes bowling oynayanlar bu lobutlara başarıyla devirince günahlarından tamamen arınıyorlarmış. Günah işleyip, bu günahlardan bowling gibi şahane bir oyun oynayarak arınmak duyduğum en fantastik şeylerden… Bowling oyunu 14. yy civarı dinsel tören olmaktan çıkıp tekrar spor haline gelmiş. Yine askerler büyük ilgi göstermiş ama talim yapmak yerine oyuna fazla merak sardıklarından krallar bowlingi o dönem için yasaklamış. Daha sonra özellikle Avrupa’da kralların da oynadığı bir oyun haline gelmiş..
Bowling, 1840 yılında New York’ta ilk kez dış mekandan kapalı mekana taşınmış. Oyundaki en büyük devrim ise 1940 yılındaki ‘Pin Yerleştirme Makinesi’nin bulunması olmuş. Bu icattan 10 yıl sonra ‘Pinboy’ dediğimiz o lobutları yerleştiren arkadaşlar yeni iş aramaya başlamışlar…
Bowling Nasıl Oynanır?
Bowling anlaması, öğrenmesi çok kolay bir spor. Peki bu bowling nasıl oynanır? Tek başıma gidip bowling oynayabilir miyim? Evet, bowling oyununu tek başınıza veya gruplar halinde oynayabilirsiniz. Oyunun amacı tabii ki en çok lobutu devirip en yüksek puanı almak. Yazının başında bahsettiğiniz gibi oyunu oynayacağınız hatta farklı ağırlıkta toplar ve vurmanız gereken 10 lobut olacak. Kendinize uygun ağırlıkta topu seçmeniz kontrollü atış yapmanız için kilit noktalardan biri. İlk oynayışınızda gaza gelip de falsolu atış denemeye gerek yok. Yine de çok iyi bir bowling oyuncusu olmamama rağmen falsolu atışı kendi kendime çözdüğümü belirteyim. Yani falsolu atma olayı çok zor değil. Oyuna dönersek her oyuncunun 2 atış hakkının bulunduğu 10 tane frame var. Siz de bu 10 frame sonunda en yüksek puanı almaya çalışacaksınız. Puanlama sistemine ayrıntılı olarak yazının sonunda değineceğiz.
Bowling Terimleri
Bowling oynarken en çok karşınıza çıkacak bowling terimlerini açıklayalım;
1- Strike ne demek?
Oyunu oynadığınız hattaki lobutların tamamının ilk atışta devrilmesine strike diyoruz. İlk atışta hepsi devrildiği için 2. atış yapılmaz. Sembolü ‘X’tir. Yaygın sorulan strike ne demek sorusunun cevabı budur.
2- Spare ne demek?
İlk atışta tamamını deviremediğiniz lobutları 2. atışınızda devirdiğinizde spare olur. Sembolü ‘/’dir.
3- Split ne demek?
Bowling’de lobutların kabaca üçgen şekilde dizildiğini söylemiştik. Atış yaptığınızda en öndeki lobutun devrilmesinin yanında geriye kalan lobutların birbiriyle herhangi bir bağlantısı olmaması durumuna split denir. Örnek verirsek en solda ve sağdaki lobutlar geriye kalmışsa bu duruma split diyoruz.
Bowling Kuralları / Bowling Puanlama Sistemi
Her oyunda olduğu gibi bowling’de de oyun kurallarını bilmek bu spordan alınan zevki arttıracaktır. Bowling oyun kuralları ve bowling puanlaması, anlaşılması oldukça kolay bir sistematiği dayanır. Biz de kısaca bowling kuralları ve puanlama sisteminin üzerinden geçelim…
Eğer herhangi bir frame’de strike veya spare yapamazsınız toplamda düşürdüğünüz lobut sayısı puanınıza eklenir. Örnek: 1. frame ilk atışta 4, ikinci atışta da geri kalan 6 lobuttan 3’ünü düşürürseniz o frameden 7 puan kazanırsınız.
Frame’in ilk atışında strike yaparsanız bonus puan kazanma hakkınız olur. Örnek: 1. frame’de strike yapıp 2. frame’e geçtiğinizde ilk atışınızda 4, ikinci atışınızda 5 lobut düşürürseniz 1. frame’den 10+5+4=19 puan, 2. frame’den ise 5+4=9 puan kazanırsınız. Yani strike yaptığınızda zaman bir sonraki frame’deki 2 atışınızın toplamı bonus olarak size eklenir.
Eğer herhangi bir frame’de spare yaparsanız strike’tan farklı olarak bir sonraki frame’in sadece ilk atışı puanınıza bonus olarak eklenir. Örnek: Frame’in ilk atışında 7, ikinci atışında 3 lobut düşürdünüz ve spare yaptınız diyelim. Bir sonraki frame’de de ilk atışınızda 6, ikinci atışınızda da 1 lobut düşürürseniz 7+3+6’dan 16 puan kazanacaksınız. Tabii sonraki frame’de düşürdüğünüz 6+1=7 puanı da cebinize koyacaksınız.
Eğer oyunun son frame’i, yani 10. frame’de strike veya spare yaparsınız oyun size bir atış hakkı daha verir. O hakta düşürdüğünüz lobut sayısı da puanınıza eklenir. Gördüğünüz gibi bowling kuralları oldukça anlaşılır, basit bir mantık üstüne kurulu.
Bu yazıda kısaca bowling’i anlatmış olduk. Bir sonraki yazımızda bowling’de falsolu atma tekniklerini, bowling oyununun tüyolarını, bowling topunun özelliklerini ve bowling topunun nasıl atılması gerektiğini anlatacağız.
Kaynak: Spoura.com
- 05 Şubat 2019, Salı
- 20661